Att sälja sin bostad är en komplicerad process som kräver kunskap om marknaden samt gällande lagar och regler. Visst är det viktigt att få bostaden att se fin ut och sköta budgivningen, men mäklarens roll är större än så.
Oavsett av vilken anledning du planerar att sälja din bostad är det viktigt att välja en mäklare som du känner dig trygg med. Men hur vet man egentligen vilken mäklare som är rätt och vad ska man tänka på när man väljer mäklare?
I denna artikel ger vi dig våra bästa tips att utgå ifrån när du ska välja mäklare, vad valet av mäklare innebär och hur vi på Norrlandsmäklarna kan hjälpa dig.
Mäklarens uppdrag
Mäklarens roll är mycket större än vad många tror! Visst är det viktigt att få bostaden att se fin ut och att ta emot bud, men det är bara en del av det som en mäklare gör. Mäklaren fungerar som en opartisk mellanhand mellan dig som säljare och potentiella köpare samt ser till att affären går till på rätt sätt, i enlighet med lag och fastighetsmäklarsed.
Mäklaren utför också mycket arbete ”bakom kulisserna” för att få din bostad att se ut och marknadsföras på bästa sätt – såsom att professionella bilder tas, skriva en tilltalande annons och välja ut de mest effektiva marknadsföringskanalerna.
Dessutom har mäklaren ett stort kontaktnät och kan hitta potentiella köpare som kanske inte ens har tänkt på att leta efter en bostad som din. Mäklaren kan även hjälpa till med budgivningen och skriva det juridiskt bindande köpekontraktet.
När du anlitar en mäklare betalar du med andra ord för expertis och erfarenhet i alla led. En mäklare hjälper dig att säkerställa att din försäljning går så smidigt som möjligt och att du ska få ett bra pris för din bostad, vilket ger dig som säljare en stor trygghet.
Steg för steg – så väljer du rätt mäklare
1. Hitta mäklare
Vårt första och viktigaste råd är: välj mäklare med omsorg! Det är viktigt att du hittar en person som inte bara kan ge dig ett högt pris på din bostad, utan också förvalta ditt förtroende. Att sälja din bostad med en mäklare som du känner dig trygg med och litar på är A och O.
Börja med att söka efter mäklarfirmor i ditt område. Detta kan vara lätt eller svårt beroende på var du bor, då det i områden med hög konkurrens bland mäklarkedjorna kan vara enklare att hitta ett brett utbud av mäklare att välja mellan. Det kan å andra sidan vara svårare i områden med ett begränsat utbud av mäklare.
För att hitta en mäklare kan du till exempel söka efter mäklarbyråer i ditt område på en sökmotor som Google, besöka lokala butiker och hålla utkik efter visningsskyltar utomhus.
2. Jämför olika mäklare
För att sedan välja rätt mäklare bör du jämföra flera olika mäklare för att ta reda på vilken som egentligen passar dig och dina behov bäst.
Ett bra sätt är att boka in flera mäklare för en värdering av din bostad eller att gå på deras visningar. Kolla också omdömen på sidor som hittamaklare.se och se till att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).
Eftersom valet av mäklare är en avgörande faktor för huruvida en bostadsaffär blir lyckad eller inte, är det viktigt att ställa relevanta frågor till dem, för att hitta den mäklare som bäst passar dina behov. Därför har vi sammanställt en checklista med bra frågor att utgå ifrån när du ska välja mäklare.
Checklista: frågor att utgå ifrån för att jämföra mäklare
- Hur mycket värderas din bostad till? I en värdering utgår mäklare från lokal prisstatistik, data om bostadsmarknaden samt personliga erfarenheter och insikter, för att uppskatta ett möjligt pris på din bostad. Det är dock viktigt att komma ihåg att den mäklare som värderar din bostad högst inte nödvändigtvis är den som kan åstadkomma det högsta slutpriset.
- Besitter mäklaren den specialistkompetens som du behöver? Säljer du ett nischat objekt, som exempelvis en nyproduktion eller kommersiell fastighet, kommer du behöva en mäklare med specialistkompetens. Fråga mäklaren efter referensförsäljningar, genomförda utbildningar och betydande certifieringar.
- Vilket arvode tar mäklaren? Mäklararvodet brukar kunna variera mellan olika mäklare och avser oftast ett fast arvode eller provision på slutpriset. Fråga vad som ingår i arvodet, då det är viktigt att du som säljare vet vad som ingår, och vilka eventuella kostnader som kan tillkomma. Den billigaste mäklaren är inte alltid det bästa valet, utan det är viktigare att du trivs och känner förtroende för mäklaren du väljer.
- Vilken lokalkännedom har mäklaren? En mäklare med god lokalkännedom kan förmedla både känsla och kunskap om närområdet och svara på spekulanters frågor om till exempel förskolor i närheten, hur bussförbindelserna ser ut eller vilka butiker som ligger i området.
- Hur kommer bostaden att marknadsföras? Strategin för hur bostaden ska marknadsföras kommer vara avgörande för att attrahera potentiella köpare. Fråga hur mäklaren tycker att bostaden ska presenteras på bästa sätt i ord, bilder och kanske video. Värt att fråga är också vilka tjänster som ingår samt vilka som är möjliga att lägga till.
- Hur går visningarna till? Det är viktigt att ha en plan för att maximera antalet visningsgäster och kunna ställa krav på visningsupplägget. Fråga vilka som får komma på visningarna och hur mäklaren ställer sig till förhandsvisningar, privatvisningar eller extravisningar.
- Hur fungerar budgivningen? Budgivningen går till på det sätt som du och din mäklare har kommit överens om. Vanligtvis används en öppen budgivning där alla bud läggs på samma plats och är öppna för alla att se. En annan variant är den slutna budgivningen, där alla bud läggs privat till mäklaren som sedan presenterar dem för säljaren. Det är viktigt att det är tydligt vilken budgivningsmetod som används och vilka regler som gäller, så bestäm tillsammans med din mäklare hur du planeras att hållas uppdaterad gällande bud.
3. Lyssna till magkänslan
En annan viktig faktor är din magkänsla, för trygg och bekväm kommer du inte att känna dig om magkänslan är dålig. När du träffar en mäklare för ett första möte är det viktigt att du känner dig bekväm, och efter mötet känner att du kommer kunna lita på mäklaren i en försäljning.
Du vill att mäklaren kommer lyssna på dig samt förstå dina önskemål och behov vad gäller din försäljning. En bonus är att bra personkemi kommer göra hela bostadsaffären mycket roligare och mer givande!
4. Skriv förmedlingsuppdrag
När du ska sälja din bostad och anlita en mäklare krävs det att det finns ett förmedlingsuppdrag, vilket är ett avtal mellan dig som säljare och mäklaren.
Bäst är att göra det så tidigt som möjligt, så att mäklaren kan börja planera och förbereda försäljningen på bästa sätt.
Om du har varit i kontakt med flera andra mäklare är det schysst om du meddelar dem att du gått vidare med någon annan och tacka för deras tid.
Hur väljer jag rätt mäklare? Vanliga frågor och svar!
Vad ska man leta efter hos en mäklare?
När du letar efter en mäklare att sälja din bostad med är det fördelaktigt att välja någon som har erfarenhet och kunskap inom ditt område och typ av fastighet. Välj en mäklare med goda referenser från tidigare kunder. Fråga också om hur marknadsföringsplanen för din bostad ser ut, för att nå ut till så många intressenter som möjligt. En annan viktig del är att mäklaren ger en tydlig och transparent plan för arvodet och vad som ingår i det. Slutligen: välj en mäklare som du känner dig trygg med och känner att du kan lita på.
Hur vet man vilken mäklare man ska välja?
Att välja rätt mäklare kan kännas svårt men det finns flera saker man kan göra för att underlätta beslutet. En bra början är att fråga efter rekommendationer från vänner och bekanta som nyligen har sålt eller köpt en bostad. Du kan också undersöka mäklarens tidigare resultat och omdömen på nätet. När du väljer en mäklare bör du också känna dig bekväm med personen och att du kan lita på hen.
Hur ser man om en mäklare är varnad?
Om en mäklare är varnad finns det flera sätt att ta reda på det. Det enklaste sättet är att kontakta Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), som är den myndighet som bevakar och reglerar fastighetsmäklare. Du kan också undersöka mäklarens omdömen på nätet eller kontakta tidigare kunder för att få en uppfattning om mäklarens pålitlighet.
Hur stor roll spelar mäklaren?
Mäklaren spelar en stor roll när man ska sälja eller köpa en bostad. En erfaren mäklare kan hjälpa till med att fastställa rätt pris för bostaden, marknadsföra den på ett effektivt sätt och hantera budgivningen samt förhandlingarna mellan köpare och säljare. En bra mäklare kan också hjälpa till med att hitta potentiella köpare och ge råd om eventuella problem och frågor som kan uppstå längs vägen.
Är mäklare pålitliga?
Som med alla yrken finns det bra och mindre bra utövare av yrket. Men de flesta mäklare är pålitliga och har alla nödvändiga kunskaper och erfarenheter för att hjälpa sina kunder till en lyckad bostadsaffär. Det är dock alltid viktigt att välja en pålitlig mäklare genom att undersöka mäklarens bakgrund och omdömen från tidigare kunder, innan man bestämmer sig för att anlita denne.
När du anlitar oss som din mäklare i Sundsvall
Vårt främst mål är att du ska känna dig trygg och att din bostadsaffär blir en lyckad bostadsaffär. Vi tror att receptet bakom en lyckad bostadsaffär är välbeprövade och moderna metoder, hög tillgänglighet och goda råd längs vägen, där försäljningsprocessens alla steg är lika viktiga.
När du ska sälja en bostad finns vi på Norrlandsmäklarna här – redo att hjälpa dig med din försäljning. Med oss får du alltid fri värdering av din bostad, oavsett om det gäller din lägenhet, villa eller ditt fritidshus.
Läs mer om våra fastighetsmäklare nedan och boka en kostnadsfri värdering. Varmt välkommen till Norrlandsmäklarna – din mäklare i Sundsvall.
Patrik Sjödin
E-post: patrik@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070-238 62 32
Läs mer
Stephanie Bolt
E-post: stephanie@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 073-082 43 38
Läs mer
Jessica Liv
E-post: jessica@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070 – 233 21 96
Läs mer
Emil Sångberg
E-post: emil@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 072-509 00 55
Läs mer
Hampus Jonsson
E-post: hampus@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070 – 358 38 58
Läs mer
Läs mer:
En mäklare hjälper
Sälja din bostad
Kommersiell fastighet
Fritidshus