Ska du sälja bostad i Sundsvall? Att sälja ditt hus eller lägenhet är en stor affär, kanske den största du gör i livet. Därför är det extra viktigt att utgången blir så bra som möjligt. Här guidar vi dig till allt du behöver veta kring att sälja din bostad i Sundsvall. 

Lyckas med försäljning i Sundsvall

Att sälja en bostad i Sundsvall, liksom överallt annars, är en process som kräver noggrann planering och genomförande. 

Här är några överväganden och steg att tänka på när du säljer en bostad i Sundsvall:

  • Marknadsanalys och prissättning – utför en marknadsanalys för att få en förståelse för de nuvarande fastighetspriserna i Sundsvall. Anlita en fastighetsmäklare för att få professionell hjälp med värdering, prissättning och rådgivning om marknadsläget.
  • Styling och förberedelse – styla och förbered din bostad för försäljning. En väl presenterad bostad har större chans att attrahera köpare och skapa en känsla som gör att intressenterna känner ”här vill jag bo”.
  • Dokumentation och juridiska aspekter – se till att ha all nödvändig dokumentation för bostaden, inklusive lagfart och eventuella föreningsspecifika handlingar. Ibland kan det vara bra att ha ett möte med en jurist för att gå igenom och förstå de juridiska aspekterna av försäljningen.
  • Anlita en fastighetsmäklare – anlita en pålitlig och erfaren fastighetsmäklare som är bekant med Sundsvalls bostadsmarknad och har god lokalkännedom.
  • Anordna visningar – anordna och genomför visningar för att ge intressenterna möjlighet att se bostaden. Visningarna leds av mäklaren som är påläst om bostaden, den eventuella föreningen och annat praktiskt som rör bostaden. Det är viktigt att mäklaren på ett trovärdigt sätt kan visa bostaden, berätta om den och svara på frågor. 
  • Förhandla med köpare – förhandla med potentiella köpare och kom överens om pris och andra villkor. Ibland uppstår en budgivning där flera intressenter bjuder på bostaden, i andra lägen säljs bostaden redan innan visning. Er mäklare guidar er och agerar mellanhand i förhandlingen, därför är det viktigt att ni känner förtroende för mäklaren. 
  • Kontrakt och överlåtelse – när ni nått en överenskommelse, se till att kontraktet är upprättat och att överlåtelsen går smidigt och smärtfritt. 
  • Utför besiktning – i de flesta fall begär köparen en besiktning av bostaden för att identifiera eventuella problem som kan påverka försäljningen.
  • Överlämning av nycklar – när alla villkor är uppfyllda och kontraktet är signerat samt köpeskillingen betald, överlämnar ni nycklarna till den nya ägaren.

Jämför mäklararvoden Sundsvall

Går du i säljtankar och är på jakt efter en erfaren mäklare i Sundsvall?

Att sälja en bostad är en viktig livshändelse, och att ha rätt stöd och expertis kan göra processen smidigare. Kontakta en erfaren fastighetsmäklare i Sundsvall för personlig rådgivning och hjälp. 

Vi på Norrlandsmäklarna har god lokalkännedom om Sundsvall och vet vad du ska tänka på vid försäljning av din bostad. Med ett stort kontaktnät och stenkoll på området kan vi hjälpa till med allt från rådgivning och förberedelser till att hitta potentiella köpare och gå i mål med försäljningen.

Kontakta oss så berättar vi mer! 

Sälja bostad Sundsvall – med Norrlandsmäklarna

När vi åtar oss ett nytt uppdrag gör vi det alltid med stort engagemang, personlig service och öppenhet – och givetvis med dig som kund i fokus.

Det finns mycket att beakta när du ska sälja din bostad, och vi stöttar dig genom hela processen!

Värdering av objekt i Sundsvall

Vi börjar alltid med att träffas i din bostad i Sundsvall för att gå igenom din nuvarande bostadssituation. Tillsammans lägger vi sedan upp en försäljningsstrategi för vårt fortsatta arbete med försäljningen av bostaden. Självklart bedömer vi även i vilket skick din gamla bostad är och vad som kan tänkas behöva åtgärdas inför en försäljning av bostaden.

Sälja bostad Sundsvall

Visning och marknadsföring

Efter alla förberedelser är genomförda är det dags att lägga ut din bostad för försäljning. Det finns ett flertal kanaler att annonsera genom. Till exempel Hemnet och Booli som är viktiga digitala marknadsplatser inom bostadsmarknaden. Bostaden kan även marknadsföras i sociala kanaler och riktas mot rätt målgrupp.

Vi bestämmer tillsammans när visningarna av lägenheten eller huset ska äga rum. Visningen är viktig och det är mycket som står på spel. Under själva visningen av bostaden tar vi hela ansvaret, säljaren är inte med under visningen men självklart blir du kontaktad omgående efter visningen om hur det har gått.

Under visningen av bostaden strävar vi efter:

Att hålla högkvalitativa visningar

Att vara välinformerade och kunniga

Att genomföra en kort gemensam presentation av din bostad

Att, vid behov, använda oss av visningsvärd.

Budgivning och köpeavtal

Efter visningen påbörjas en intensiv fas där vi kontaktar alla intresserade köpare för budgivning. Vi informerar dig löpande om vad som sker. Inget bud är bindande förrän köpekontraktet är påskrivet. Du bestämmer längden på budgivningen och vem som ska få förvärva bostaden.

När budgivningen avslutas återstår kontraktskrivning och att komma överens om tillträdesdag. Detta görs på vårt kontor där både du och köparen träffas och skriver under kontraktet. Köparen betalar därefter en handpenning.

Att skriva köpebrev

Ett köpebrev är en form av juridiskt bindande handling som definierar och reglerar ägandet av egendom. När det kommer till försäljning och inköp av hus, kan ett köpebrev bland annat fungera som ett kvitto på att alla de villkor som är satta för köpet är uppfyllda. Det kan till exempel handla bland annat om att betalningsvillkoren är uppfyllda.

Om köpekontraktet innehåller villkor om ett köpebrev måste alltid ett vittne om detta bifogas när lagfartsansökan ska lämnas in. Om lagfart inte görs kan säljaren i juridisk mening sälja bostaden igen men till en annan köpare. Det är därför otroligt viktigt att köpebrevet blir riktigt utformat och signerat av bägge parter innan dess att affären är avslutad.

Vad innehåller ett köpebrev?

Köpebrevet är det som i första hand används vid ansökan om lagfart till inskrivningsmyndigheten. Det vanligaste är att parterna träffas hos mäklaren och avslutar bostadsaffären där, under detta tillfället brukar även köpebrevet skrivas under. Ett köpebrev ska innehålla följande:

Köparens och säljarens fullständiga personuppgifter

Bostadens uppgifter samt fastighetsbeteckning

En överlåtelseförklaring

Hänvisning till köpekontraktet (dock inte obligatoriskt)

Husets köpeskilling

Underskrifter från bägge parter samt två vittnen

Vill du sälja din bostad i Sundsvall? Kontakta oss!

Vill du sälja din lägenhet eller hus i Sundsvall och ha garantier att din bostadsförsäljning blir så gynnsam och trygg som möjligt? Kontakta oss på Norrlandsmäklarna redan idag så hjälper vi dig ta det där nästa steget. Vi är övertygade om att nyckeln till en lyckad bostadsförsäljning kommer genom beprövade och moderna metoder, hög tillgänglighet samt kvalificerad rådgivning under hela processen. Med oss får du dessutom alltid en kostnadsfri värdering av din bostad.

Vårt koncept är enkelt. Hos oss får du stort engagemang och lång erfarenhet – lite bättre, mycket tryggare.