Att byta bostad

Att bestämma sig för att byta bostad är ett stort beslut, med många tankar och funderingar. Kanske har tankarna precis tagit form? Kanske är Du redan där, i ditt nya hem, åtminstone i fantasi och drömmar?

Men alldeles oavsett hur långt Du har kommit med dina planer är det bra att i god tid börja förbereda försäljningen av din gamla bostad. Det visar sig nämligen gång på gång att ett grundligt förarbete är säkraste vägen till en lyckad affär.

Värdering

Och det är mycket att tänka på. Vi ses därför i Din bostad för att gå igenom Din nuvarande boendesituation och tillsammans lägga upp en strategi för vårt fortsatta försäljningsarbete. Vi bedömer också i vilket skick Din bostad är och vad som kan behöva åtgärdas inför en försäljning.

I värderingen av Din bostad tas hänsyn till tidigare försäljningar i området, till marknadsläge, till bostadens skick och läge. Vi ger dig en professionell uppskattning av vad din bostad kan säljas för.

Faktainsamling

Vi börjar med att samla in alla fakta om bostaden, från Dig som säljare, från banken och från olika myndigheter. Det är viktigt att vi är pålästa och kan svara på de frågor som kan komma att ställas.

Fotografering

Inför fotografering behöver bostaden vara städad och iordningställd. Vill Du göra det själv går det bra, med hjälp av en checklista från oss. Det kan handla om att rensa bort allt onödigt, att städa i skåp och lådor, att vädra och rensa avlopp, kanske byta ut ett handtag eller måla en avskavd list.

Du kan också, genom vår försorg, anlita en professionell hem-stylist som förberedelse inför fotografering och visning. Styling av Din bostad kan avsevärt öka chanserna till en lyckad försäljning.

Fotografering är ett annat viktigt moment där vi anlitar duktiga och erfarna fotografer för att visa Din bostad från sin bästa sida.

Bilder och information samlas i en objektsbeskrivning. Den ska innehålla uppgifter som yta, rumsbeskrivning och driftskostnader. Det ska också finnas en energideklaration som ska kunna visas upp vid visningen.

Marknadsföring

När alla förberedelser är klara ska Din bostad läggas ut till försäljning. Det finns många olika kanaler för annonsering. Bostaden läggs ut på Hemnet, Blocket och Booli som är viktiga marknadsplatser. Din bostad kommer även att marknadsföras på sociala medier med inriktning mot rätt målgrupp.

Visning

Tillsammans bestämmer vi tidpunkt för visning. Mycket står på spel. Kanske är det Ditt livs största affär. Kanske är det även köparens största affär. Nu fokuserar vi lite extra på köparna för att nå ända fram, till ett underskrivet köpekontrakt som innebär ett lyckat avslut för Dig.

Under visningen har vi hela ansvaret. Säljaren är inte med på visningen. Däremot blir du direkt efter avslutad visning informerad om hur det har gått.

Vi strävar efter

  • att ha de bästa visningarna
  • att vara pålästa och kunniga
  • att hålla en kort gemensam presentation av Din bostad
  • att vid behov använda oss av visningsvärd

Budgivning

Efter visningen följer ett intensivt arbete. Alla intresserade köpare kontaktas så att de är redo för budgivning. Du hålls informerad under hela processen. Inget bud är bindande förrän kontraktet är påskrivet. Du bestämmer hur länge budgivningen ska pågå och vem som ska få köpa bostaden.

Köpeavtal

När affären är avslutad återstår kontraktsskrivning och att komma överens om tillträdesdag. Detta görs på vårt kontor där köpeavtal skrivs under av både köpare och säljare. För köparen återstår att betala in handpenning.

Tillträde

Affären avslutas efter att likvidavräkning upprättats och köpesumman reglerats. Nu ges köparen tillträde till bostaden.

 

 

För Dig är det dags att packa ihop och börja om i något nytt.