Att byta bostad

Att bestämma sig för att byta bostad är ett stort beslut, med många tankar och funderingar. Kanske har tankarna precis tagit form? Kanske är du redan där, i ditt nya hem, åtminstone i fantasi och drömmar?

Men alldeles oavsett hur långt du har kommit med dina planer är det bra att i god tid börja förbereda försäljningen av din gamla bostad. Det visar sig nämligen gång på gång att ett grundligt förarbete är säkraste vägen till en lyckad affär.

Vi på Norrlandsmäklarna har lång erfarenhet av att köpa och sälja bostäder i Sundsvall och Timrå. Vi vill att du ska känna dig trygg i ditt val av mäklare så att du kan fortsätta vardagen med vetskap om att vi hjälper dig ta nästa steg i bostadskarriären.

Sälj din bostad med Norrlandsmäklarna

När vi tar oss an ett nytt uppdrag gör vi det alltid med stort engagemang, personlig service och transparens – alltid med dig som kund i centrum. Det är mycket att tänka på när du ska sälja din bostad. Vi hjälper dig genom hela bostadsaffären.

Värdering

Vi ses i din bostad för att gå igenom din nuvarande boendesituation och tillsammans lägga upp en strategi för vårt fortsatta försäljningsarbete. Vi bedömer också i vilket skick din bostad är och vad som kan behöva åtgärdas inför en försäljning.

I värderingen av din bostad tar vi hänsyn till tidigare försäljningar i området, till marknadsläge, till bostadens skick och läge. Vi ger dig en professionell uppskattning av vad din bostad kan säljas för.

Faktainsamling

Vi börjar med att samla in alla fakta om bostaden, från dig som säljare, från banken och från olika myndigheter. Det är viktigt att vi är pålästa och kan svara på de frågor som kan komma att ställas.

Fotografering

Fotografering är ett viktigt moment där vi anlitar duktiga och erfarna fotografer för att visa din bostad från sin bästa sida. Inför fotograferingen behöver bostaden vara städad och iordningställd. Vill du göra det själv går det bra, med hjälp av en checklista från oss. Det kan handla om att rensa bort allt onödigt, att städa i skåp och lådor, kanske byta ut ett handtag eller måla en avskavd list.

Du kan också, genom vår försorg, anlita en professionell hemstylist som förberedelse inför fotografering och visning. Styling av din bostad kan avsevärt öka chanserna till en lyckad försäljning.

Bilder och information om din bostad sammanställer vi i en exklusiv objektbeskrivning. Den innehåller uppgifter som yta, rumsbeskrivning och driftskostnader.

Marknadsföring

När alla förberedelser är klara ska din bostad läggas ut till försäljning. Vi lägger ut bostaden på Hemnet och Booli, som är två viktiga marknadsplatser. Dessutom marknadsför vi din bostad på vår egen webbplats. Vi kan även lägga ut den i våra sociala medier, med möjlighet att rikta in oss på rätt målgrupp.

Visning

Tillsammans bestämmer vi tidpunkt för visning. Mycket står på spel. Kanske är det ditt livs största affär. Kanske är det även köparens största affär. Nu fokuserar vi lite extra på köparna för att nå ända fram till ett underskrivet köpekontrakt, som innebär ett lyckat avslut för dig.

Under visningen har vi hela ansvaret. Säljaren är inte med på visningen. Däremot blir du direkt efter avslutad visning informerad om hur det gått.

Vi strävar efter

  • att ha de bästa visningarna
  • att vara pålästa och kunniga
  • att hålla en kort gemensam presentation av din bostad
  • att vid behov använda oss av visningsvärd.

Budgivning

Efter visningen följer ett intensivt arbete. Vi kontaktar alla intresserade köpare så att de är redo för budgivning. Du hålls informerad under hela processen. Inget bud är bindande förrän kontraktet är påskrivet. Du bestämmer hur länge budgivningen ska pågå och vem som ska få köpa bostaden.

Köpeavtal

När budgivningen är avslutad återstår kontraktsskrivning och att komma överens om tillträdesdag. Det gör vi på vårt kontor där köpare och säljare skriver under ett köpeavtal. För köparen återstår att betala in handpenning.

Tillträde

På tillträdesdagen träffas vi på vårt kontor igen. Köpare och säljare skriver under en likvidavräkning och köparen betalar återstående köpesumma. Nu är affären avslutad och köparen får tillträde till bostaden.

För dig är det dags att packa ihop och börja om i något nytt.

Läs mer:
Ditt val av mäklare
Sälja bostäder

Boka ett möte

Maximera värdet av din bostadsförsäljning med oss! Boka möte nu för skräddarsydd rådgivning och en framgångsrik försäljningsstrategi.