Kanske har tanken slagit dig att sälja ditt hus eller din lägenhet privat, utan en mäklare, för att hålla nere kostnaderna. Det är inte obligatoriskt att anlita en mäklare vid försäljningen, men det kan vara en svår process att sköta på egen hand, utan kunskap och det finns många fördelar med att ta hjälp av en mäklare.

I denna artikel går vi igenom hur det går till att sälja sin bostad utan mäklare, vilka för- och nackdelar som finns samt varför du bör anlita en mäklare istället och hur vi på Norrlandsmäklarna kan hjälpa dig.

När du ska sälja din bostad

Låt oss börja med att gå igenom hur en försäljning går till, steg för steg:

Värdering

Först och främst behöver en värdering av bostaden göras för att veta vad den är värd. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Norrlandsmäklarna för en kostnadsfri värdering. När du anlitar oss som din fastighetsmäklare börjar vi med en värdering och sätter därefter priset på din bostad.

Fotografering

När du har bestämt dig för att sälja din bostad, behöver en annons skapas och för en annons krävs bilder. Fotograferingen är ett viktigt moment där det är viktigt att anlita en duktig och erfaren fotograf.

Vill du ställa i ordning bostaden själv, går det givetvis bra. Dock kan det vara fördelaktigt att anlita en stylist som hjälper till att visa bostaden från sin bästa sida. Anlitar du oss på Norrlandsmäklarna, så tillhandahåller vi dig med en checklista att utgå ifrån om du gör det själv, och kan ge tips på duktiga stylister om så önskas.

Annonsering

Om du har bestämt dig för att sälja din bostad privat, behöver din annons också läggas ut. Vem vill du nå? Ska det vara en stor familj, studenter eller kanske ett ungt par? Utformningen av annonsen är viktig, både i bild och text. När annonsen är skapad och klar är det dags att marknadsföra den. När du inte säljer via en mäklare, kan du inte annonsera på Hemnet. Blocket är en populär annonsplats som du kan använda dig av, samt att dela annonsen på sociala medier för extra räckvidd.

Om du tar hjälp av oss på Norrlandsmäklarna sköter vi givetvis denna del åt dig och kan publicera din bostad på Hemnet. Med oss får du en mäklare med stort kontaktnät, vilket ökar möjligheten att hitta en lämplig köpare av din bostad och därmed få upp försäljningspriset.

Besiktiga din bostad

Vid en bostadsförsäljning är det inte lätt att veta vem som har ansvar för vad och eventuella fel som upptäcks i efterhand. Även om en noggrann besiktning har gjorts av bostaden kan dolda fel finnas, vilka du som säljare bär ansvar för i upp till 10 år efter försäljningen.

För att undvika eventuella tvister och problem rekommenderar vi att du anlitar en professionell besiktningsman i god tid, som kan undersöka din bostad innan försäljningen, så att du som säljare har möjligheten att åtgärda eventuella fel inför försäljningen. Detta ger en trygghet både för dig som säljare och för köparen.

När du anlitar oss på Norrlandsmäklarna är detta en given del av försäljningen där vi kan hjälpa dig med rekommendationer i rätt tid.

Visning av bostaden

Under visningen är det viktigt att skapa en trivsam och välkomnande atmosfär för potentiella köpare, vilket gör stylingen till en rekommendation även ur denna aspekt.

Om du har valt att sälja bostaden utan mäklare måste du under visningen kunna svara på alla frågor så ärligt som möjligt. Är det en lägenhet du säljer förväntas du även kunna svara på frågor om bostadsrättsföreningen.

Var också förberedd på att förhandla om priset. Efter visningen är det viktigt att följa upp med potentiella köpare och att fortsätta marknadsföra bostaden tills den blir såld. Överväg att anlita en mäklare om du inte är säker på hur du ska hantera förhandlingarna.

Under våra visningar strävar vi på Norrlandsmäklarna alltid efter att hålla de bästa visningarna, genom att vara noggrant pålästa om bostaden för att kunna svara på alla frågor, att hålla en gemensam presentation och genomgång av bostaden samt vid behov använda oss av visningsvärd.

Kontrollera köparens ekonomi

Säljer du bostaden privat är det viktigt att du kontrollerar köparens ekonomi innan du skriver kontrakt. Har köparen lånelöfte från banken? Be om att få se det i så fall. Se till att det finns pengar tillgängliga för handpenningen på 10 procent.

Har personen betalningsanmärkningar? Gör en kreditupplysning och be även om att få ta en titt på köparens deklaration.

När du anlitar oss på Norrlandsmäklarna hjälper vi till med allt och det är inget du behöver göra.

Köpebrev

Ett köpebrev är en form av juridiskt bindande handling som definierar och reglerar ägandet av en egendom. Köpebrevet fungerar som ett kvitto på att de villkor som är satta för köpet är uppfyllda. Det kan till exempel handla om att betalningsvillkoren är uppfyllda.

Att skriva ett köpekontrakt, eller överlåtelseavtal för bostadsrätter, är inte enkelt när man väljer att sälja bostaden privat. Det finns färdiga avtal att tillgå på internet, men man behöver i princip alltid göra ändringar i avtalet utifrån sina egna överenskommelser med köparen, vilket kräver att man är väl insatt för att det ska bli rätt och riktigt.

Fel i kontraktet kan bli väldigt kostsamt. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av en professionell mäklare som kan hjälpa dig att formulera och gå igenom avtalet. Vi kan hjälpa dig att skapa ett juridiskt bindande avtal och även hjälpa dig på tillträdesdagen. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Norrlandsmäklarna så hjälper vi dig.

Fördelar och nackdelar med att sälja bostad utan mäklare

Om du funderar på att sälja din bostad ställs du inför beslutet att antingen göra det själv eller via en mäklare. Här är några fördelar och nackdelar med att sälja utan mäklare:

Fördelar med att sälja utan mäklare
 • Du kan spara pengar genom att slippa betala mäklararvode, men räkna ändå med vissa kostnader för professionell hjälp. Det går inte att undvika helt.
 • Du sköter hela processen själv och behöver inte samarbeta med någon annan. Dock krävs det att du är väl insatt i de lagar och regler som gäller, hur en försäljning går till i detalj och vilka skyldigheter du som säljare har, gentemot köparen.
Nackdelar med att sälja utan mäklare
 • Slutpriset blir i regel alltid lägre än om en erfaren mäklare hanterar budgivningen.
 • Du får färre spekulanter eftersom du inte har tillgång till mäklarens breda kontaktnät eller kan annonsera på Hemnet.
 • Du ansvarar själv för att planera och hantera allt samt att hålla kontakten med potentiella köpare.
 • Risk för misstag och brister ökar eftersom det finns många lagar och regler att ta hänsyn till.
 • Det kan kännas osäkert och otryggt att göra affären utan en mäklare.

5 tips om du väljer att sälja hus eller lägenhet privat

På Norrlandsmäklarna vill vi hjälpa dig att sälja din bostad på ett så smidigt och lönsamt sätt som möjligt. Väljer du att sälja ditt hus eller lägenhet privat, vill vi ge dig några goda råd på vägen:

 1. Jämför kostnader och arvoden mellan olika mäklare innan du bestämmer dig, för att avgöra om det verkligen lönar sig att inte anlita en mäklare.
 2. Sätt ett realistiskt pris som du är beredd att sälja för, men förvänta dig färre och lägre bud när du säljer själv.
 3. Informera köpare om eventuella fel eller brister i bostaden för att undvika problem i efterhand.
 4. Ta endast emot skriftliga bud för att ha dokumentation om det uppstår diskussioner senare.
 5. Säkerställ att du får en handpenning på minst 10 procent och kontrollera köparens ekonomi.

Varför ska man anlita mäklare?

Erfarenhet och kunskap

En mäklare har ofta lång erfarenhet och goda kunskaper om bostadsmarknaden och kan ge råd och vägledning genom hela försäljningsprocessen.

Nätverk

En mäklare har ofta ett brett nätverk av potentiella köpare och andra mäklare som kan hjälpa till att marknadsföra bostaden och skapa ett större intresse.

Budgivning

En mäklare hjälper till att sköta budgivningen och ser till att du får ett bättre slutpris på bostaden.

Tidsbesparing

Genom att anlita en mäklare kan du spara mycket tid och arbete eftersom mäklaren tar hand om många av de praktiska och administrativa uppgifterna.

Trygghet

Vid en mäklad bostadsaffär kan både köpare och säljare känna sig trygga i att det blir en juridiskt säkerställd tjänst, där samtliga avtal och dokumentation hanteras på rätt sätt.

Vill du läsa mer om hur vi jobbar som mäklarfirma i Sundsvall?

Att välja rätt mäklare kan vara en avgörande faktor för att få en smidig och lyckad försäljning av din bostad. Här är några faktorer att tänka på när du väljer mäklare:

Erfarenhet och kompetens

Kolla upp mäklarens erfarenhet och kompetens och läs recensioner från tidigare kunder.

Lokalkännedom

Välj en mäklare som har god lokalkännedom om det område där din bostad är belägen, då mäklaren kan ge bättre råd och ha bättre koll på marknadsläget.

Tillgänglighet

En bra mäklare bör vara lättillgänglig för att kunna svara snabbt på dina frågor och vara tillgänglig för visningar.

Marknadsföringsstrategi

Mäklaren bör ha en tydlig plan för hur bostaden ska marknadsföras och säljas på ett effektivt sätt.

Pris

Ta reda på mäklarens arvode för att sälja din bostad och jämför med andra mäklare. Tänk på att det inte alltid är bäst att välja den billigaste mäklaren, utan den som ger störst värde för pengarna. Samla in offerter från flera mäklare och jämför underlaget du får in, snarare än att enbart stirra dig blind på summan.

Personkemi

Känn efter om du har god personkemi med mäklaren eftersom det är viktigt att ni kan samarbeta på ett bra sätt under försäljningsprocessen.

Måste man ha en mäklare? Vanliga frågor och svar!

Måste man ha mäklare vid försäljning?

Nej, det är inte obligatoriskt att anlita en mäklare vid försäljning av en bostad.

Varför ska man ha en mäklare?

En mäklare kan ge råd och hjälpa dig genom hela försäljningsprocessen – från värdering till kontraktskrivning och tillträde. En mäklare har ofta ett brett nätverk och marknadsföringskanaler, vilket kan underlätta för att nå ut till potentiella köpare. Att anlita en mäklare är också tryggt för både säljare och köpare.

Kan man sälja huset själv?

Ja, man kan sälja hus och lägenhet privat. Det kan dock vara en utmaning att sälja en bostad utan hjälp av en mäklare. Väljer man att sälja sin bostad själv ska man tänka på att det kräver mycket tid och kunskap om försäljningsprocessen, marknadsföring och juridiska aspekter, som man annars får hjälp med om man säljer sin bostad med en mäklare.

Kan man skriva köpebrev själv?

Ja, det är tekniskt möjligt att skriva köpebrev själv. Det är dock viktigt att ha god kännedom om alla de juridiska delarna som ett bostadsköp innebär och att avtalet är korrekt formulerat. Att anlita en mäklare kan underlätta för att upprätta ett korrekt och giltigt köpeavtal, jämfört med om du säljer privat och ska sköta allt på egen hand.

Vad kostar det att anlita en mäklare?

Mäklararvodet varierar men det brukar ligga på mellan 2 och 4 procent av försäljningspriset. Utöver mäklararvodet tillkommer även eventuella kostnader för till exempel annonsering och visningar.

Vilka tjänster erbjuder en mäklare?

En mäklare kan hjälpa till med allt från att värdera bostaden till att marknadsföra den, ordna visningar och förhandlingar med potentiella köpare. Mäklaren hjälper även till med kontraktskrivning och förberedelser inför tillträdet.

Tjänar man på att sälja sin bostad själv?

Att sälja sin bostad själv kan vara lockande för att undvika att betala mäklararvode. Men det är en utmaning och kräver att man har kunskap om bostadsmarknaden och försäljningsprocessen. Har man kunskapen ska man också vara medveten om tiden det tar och därefter kunna lägga den tiden.

När du anlitar oss som din mäklare i Sundsvall med omnejd

Funderar du på att sälja din bostad så finns vi här – redo att hjälpa dig med din bostadsaffär. Med oss får du alltid fri värdering av din bostad, oavsett om det gäller din lägenhet, ditt fritidshus eller hus.

Vårt främsta mål är att hjälpa dig till en trygg och lyckad bostadsaffär. Vi tror att receptet bakom en lyckad bostadsaffär är välbeprövade och moderna metoder, hög tillgänglighet och god råd längs vägen, där samtliga steg i försäljningsprocessen är lika viktiga.

Respekt, trygghet och kvalitet och alltid med dig som kund i centrum – från första kontakt till avslutad affär. Det är så vi på Norrlandsmäklarna jobbar.

Varmt välkommen!

Läs mer:
Anlita en mäklare
Sälja din bostad
Fritidshus

Lär känna våra mäklare

På Norrlandsmäklarna jobbar bara noggrant utvalda fastighetsmäklare. För oss är det viktigt att vara lyhörda, genuina och personliga i varje uppdrag vi tar oss an, och det är precis så vi hoppas att du också kommer att känna.

Läs mer om våra fastighetsmäklare nedan och boka en kostnadsfri värdering.

Patrik Sjödin Fastighetsmäklare Sundsvall

Patrik Sjödin

E-post: patrik@norrlandsmaklarna.se

Telefon: 070 – 238 62 32

Läs mer

Stephanie Bolt Fastighetsmäklare Sundsvall

Stephanie Bolt

E-post: stephanie@norrlandsmaklarna.se

Telefon: 073-082 43 38

Läs mer

Jessica Liv

E-post: jessica@norrlandsmaklarna.se

Telefon: 070-233 21 96

Läs mer

Emil Sångberg

E-post: emil@norrlandsmaklarna.se

Telefon: 072-509 00 55

Läs mer

Hampus Jonsson Fastighetsmäklare Sundsvall

Hampus Jonsson

E-post: hampus@norrlandsmaklarna.se

Telefon: 070 – 358 38 58

Läs mer

Kontakta oss när du vill sälja din bostad och letar efter en bra mäklare i Sundsvall

Norrlandsmäklarna erbjuder fri värdering av din bostad i Sundsvall. Kanske går du i flyttankar eller bara vill diskutera bostadsmarknaden och vilka framtida möjligheter som finns. Vare sig du går i sälj- eller köptankar, finns vi här för dig.

Vi har lång erfarenhet av att sälja och köpa bostäder i Sundsvall. Vi kan bostadsmarknaden och våra arvoden är konkurrenskraftiga. Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig ta nästa steg på bostadsmarknaden.

Varmt välkommen till Norrlandsmäklarna – din mäklare i Sundsvall.