Mäklaryrket kan vara svårt att förstå fullt ut för den oinvigde, men den som någon gång har köpt eller sålt en fastighet vet vilken central roll mäklaren spelar.

Att sälja en bostad handlar inte bara om att byta ägare av en fastighet. Det är en omfattande process där mycket känslor, ekonomi och juridik möts. Här står mäklaren som en vägledande rådgivare och expert.

Låt oss gå igenom vad en mäklare i Sundsvall kostar i snitt, vad som ingår och hur vi på Norrlandsmäklarna kan hjälpa dig.

Välkommen till Norrlandsmäklarna!

Varför behöver man en mäklare?

Att sälja eller köpa en bostad är en av de största affärerna vi gör i livet. En vanligt förekommande fråga är varför man inte kan göra detta på egen hand. Det kan man, men med en mäklare får du med dig en expert som känner till marknaden, vet hur förhandlingar ska skötas och som ser till att alla juridiska aspekter hanteras korrekt – hela vägen.

Med en mäklare får du helt enkelt trygghet. Du vet att alla steg i processen sköts professionellt. Mäklaren vet vad köpare letar efter och hur din bostad bäst presenteras.

Dessutom kan mäklaren dra nytta av sitt nätverk, vilket kan vara avgörande för att hitta rätt köpare.

Funderar du på att flytta?

Faktorer som påverkar mäklaravgiften

När du bestämmer dig för att sälja din bostad med hjälp av en mäklare kan mäklaravgiften eller arvodet vara en aspekt som du funderar över. Mäklararvodet är kort och gott den kostnad du betalar till din mäklare för att denne ska förmedla försäljningen av din bostad.

Hur sätts denna avgift, och varför skiljer den sig åt mellan olika typer av fastighet och mäklare? På Norrlandsmäklarna strävar vi efter att vara transparenta i vårt arbete och därför vill vi belysa de faktorer som kan påverka mäklaravgiften:

1. Typ av fastighet
Köpa och sälja bostad i Sundsvall

Vilken typ av fastighet du äger kan påverka avgiften. Komplexiteten i att sälja exempelvis en villa, ett radhus eller en fastighet med historisk betydelse kan påverka avgiften, eftersom mäklaren har mer ansvar och arbete med dessa typer av fastigheter i form av detaljerad marknadsföringsstrategi, möjligen mer tidsåtgång etc.

2. Fastighetens skick och läge

Skicket på din fastighet spelar en avgörande roll. En nyligen renoverad bostad i toppskick kan vara enklare att sälja, än en som behöver renovering. Läget är också en nyckelfaktor.

En fastighet belägen i ett eftertraktat område i Sundsvall kan även ha en annan avgift jämfört med en fastighet i ett mindre populärt läge, eftersom efterfrågan och därmed försäljningspriset kan skilja sig åt.

3. Mäklarens erfarenhet och rykte

Erfarenhet kostar, men det ger också värde. En mäklare med lång erfarenhet, som Norrlandsmäklarna, har förmodligen stött på en mängd olika situationer och kan därför navigera smidigt genom försäljningsprocessen.

Vårt rykte är också avgörande. Att anlita en mäklare som är känd för att leverera resultat, ha goda kundrelationer och hög professionalism kan innebära en högre avgift, men det garanterar också en kvalitativ tjänst.

På Norrlandsmäklarna är vi stolta över vårt engagemang i varje försäljning och vår strävan efter att alltid ge våra kunder bästa möjliga service. Vår avgift speglar den kvalitet, erfarenhet och expertis vi tar med oss till varje uppdrag.

Sälj med oss

Olika kostnader när du anlitar en mäklare

När du väljer en mäklare för att sälja din fastighet kommer du förmodligen ställas inför valet mellan en fast avgift eller en procentuell avgift som är baserad på försäljningspriset:

 • Fast arvode innebär att du betalar en förutbestämd summa oavsett hur mycket din bostad säljs för. Detta kan vara fördelaktigt om din bostad säljs för ett högre pris än förväntat, eftersom mäklaravgiften förblir densamma.
 • Procentuellt arvode baseras på en procentandel av försäljningspriset. Om din bostad säljs för ett högt pris, kommer mäklaravgiften att vara högre. Å andra sidan, om priset är lägre, blir också avgiften lägre.
Extra avgifter och dolda kostnader

Det är viktigt att vara medveten om eventuella extra avgifter eller dolda kostnader när du anlitar en mäklare. Utöver det grundläggande mäklararvodet kan vissa kostnader som dessa tillkomma:

 • Reklam och marknadsföring: vissa mäklare kan ha en grundläggande marknadsföringsplan, men tar extra betalt för premiumannonsering eller särskilda kampanjer.
 • Fotografering och media: medan vissa mäklare inkluderar fotograferingskostnader i sitt grundarvode, kan andra ta extra betalt för professionell fotografering, drönarvideos eller 3D-rundturer.
 • Administrativa avgifter: detta kan inkludera kostnader för pappersarbete, telefonkommunikation eller andra administrativa uppgifter.

Vad ingår i mäklararvodet?

Vad som ingår i mäklararvodet kan variera mellan olika mäklare och beroende på avtalet ni har kommit överens om.

Nedan listar vi några av de vanligaste tjänsterna och aspekterna som ofta ingår i arvodet:

 1. Värdering av bostaden: innan försäljningen startar kommer mäklaren göra en värdering av din bostad för att fastställa ett lämpligt utgångspris.
 2. Marknadsföring: mäklaren ansvarar för att marknadsföra din bostad, vilket inkluderar en säljande beskrivning av bostaden till bostadsannonsen på Hemnet och ett tryckt prospekt att dela ut på visningen. Ofta kan mäklaren även marknadsföra bostaden i sina sociala kanaler.
 3. Fotografering: kvalitativa bilder på din bostad tas ofta av en professionell fotograf för att visa bostaden från sin bästa sida i annonser och prospekt.
 4. Visningar: mäklaren organiserar och genomför visningar av bostaden för potentiella köpare.
 5. Kommunikation: mäklaren fungerar som en kommunikationslänk mellan säljare och potentiella köpare samt hanterar frågor, budgivning och förhandlingar.
 6. Juridiskt stöd: mäklaren hjälper till med alla de juridiska aspekterna av bostadsförsäljningen, inklusive upprättande av köpeavtal och andra nödvändiga dokument.
 7. Administration: all administration kring försäljningen, såsom pappersarbete och kommunikation med andra relevanta parter sköts av mäklaren.
 8. Rådgivning: mäklaren ger råd och vägledning genom hela säljprocessen, baserat på sin erfarenhet och marknadskännedom.

Det är viktigt att notera att exakt vad som ingår i mäklararvodet kan variera. Vissa mäklare kan till exempel erbjuda ytterligare tjänster, såsom homestaging, videovisningar eller drönarfotografering, medan andra kan ta extra betalt för vissa tjänster.

Därför är det viktigt att du som säljare är tydlig med dina förväntningar och noga går igenom avtalet innan du bestämmer dig för en mäklare.

Så väljer du den bästa mäklaren för sitt pris

Eftersom det är en av livets största affärer att sälja eller köpa en fastighet, är det viktigt att hitta rätt mäklare som kan vägleda dig genom processen.

På Norrlandsmäklarna förstår vi betydelsen av detta och ger här några bra tips som förhoppningsvis hjälper dig att hitta den bästa mäklaren med ett mäklararvode i Sundsvall som passar dig:

1. Jämför mäklararvoden i Sundsvall

Det bästa sättet att bilda sig en uppfattning om vad som är ett normalt arvode är att ta in offerter från flera olika mäklare.

Men kom ihåg – det lägsta priset betyder inte alltid det bästa värdet. Se till att förstå exakt vad som ingår i avgiften och vilken service du kan förvänta dig.

2. Läs recensioner och rekommendationer

Vad tidigare kunder har för upplevelser av en mäklare kan ge dig insikter som du inte kan få någon annanstans.

Läs recensioner online, men glöm inte att också be om personliga rekommendationer från vänner och familj.

3. Förhandla om mäklaravgiften

Det kan finnas utrymme för diskussion när det gäller avgifter. Känner du att den föreslagna avgiften inte speglar mäklarens erbjudna tjänster, var inte rädd att förhandla.

Det viktiga är att känna sig bekväm och nöjd med den överenskommelse du kommer fram till.

4. Konsekvenser av att välja den billigaste mäklaren

Ett lägre pris kan verka frestande, men det kan komma med kompromisser. En billigare mäklare kanske inte marknadsför din fastighet lika effektivt, eller kanske inte har samma erfarenhet och nätverk som en dyrare mäklare. I slutändan kan det också påverka slutpriset på din fastighet.

Välkommen till Norrlandsmäklarna

Vad Norrlandsmäklarna kan erbjuda dig

I Sundsvall finns det en särskild dynamik på bostadsmaknaden, och mäklare som verkar här måste ha god insikt om lokala förhållanden.

På Norrlandsmäklarna erbjuder vi inte bara gedigen kunskap om den lokala marknaden, men också en helhetslösning för din bostadsaffär:

 1. Värdering: vi erbjuder fri värdering av din bostad, vilket ger dig en tydlig bild av vad din bostad kan tänkas vara värd på marknaden.
 2. Marknadsföring: med professionell fotografering och marknadsföring ser vi till att din bostad presenteras på bästa möjliga sätt för potentiella köpare.
 3. Rådgivning: genom hela processen får du vårt fulla stöd och våra bästa råd för att du ska kunna fatta de bästa besluten. Vare sig det handlar om prissättning, förhandlingar eller juridiska aspekter.
 4. Nätverk: vi har ett brett nätverk av både köpare och säljare, vilket kan underlätta för att hitta rätt matchning för din bostad.

Boka kostnadsfri värdering

Vill du veta vad din bostad är värd idag, eller vill du ha hjälp inför en framtida försäljning?

Vi erbjuder fri värdering av din bostad. Du kan alltid kontakta oss för att få ett marknadsvärde på din bostad!

Jag vill boka tid för värdering

Slutsats: Är det värt kostnaden?

Det korta svaret: ja! Att anlita en erfaren, pålitlig mäklare kan göra den stora skillnaden mellan en smidig, framgångsrik försäljning och en som är fylld med utmaningar och besvikelser.

På Norrlandsmäklarna strävar vi alltid efter att ge dig bästa möjliga värde för pengarna genom att erbjuda expertis, pålitlighet och dedikerad service.

Investeringen i en bra mäklare är en investering i din framtid.

Kontakta oss när du vill sälja din bostad

Oavsett om du ska sälja eller köpa bostad, finns vi på Norrlandsmäklarna här för dig. Hos oss får du även fri värdering av din bostad i Sundsvall.

Tack vare vår goda lokalkännedom kan du lita på att vi vet vad din bostad är värd. Vi har också konkurrenskraftiga arvoden och sätter alltid dig i fokus.

Hör av dig till oss och låt oss hjälpa dig att ta nästa steg på bostadsmarknaden. Varmt välkommen till Norrlandsmäklarna – din mäklare i Sundsvall.

Hitta till vårt kontor:

Storgatan 18
852 31 Sundsvall

Träffa våra fastighetsmäklare

Här på Norrlandsmäklarna jobbar noggrant utvalda mäklare som är lyhörda, genuina och personliga. Läs mer om våra fastighetsmäklare nedan och boka en kostnadsfri värdering.

Patrik Sjödin Fastighetsmäklare Sundsvall

Patrik Sjödin
E-post: patrik@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070 – 238 62 32

Läs mer

Stephanie Bolt Fastighetsmäklare Sundsvall

Stephanie Bolt
E-post: stephanie@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 073-082 43 38

Läs mer

Jessica Liv
E-post: jessica@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070-233 21 96

Läs mer

Emil Sångberg
E-post: emil@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 072-509 00 55

Läs mer

Hampus Jonsson Fastighetsmäklare Sundsvall

Hampus Jonsson
E-post: hampus@norrlandsmaklarna.se
Telefon: 070-358 38 58

Läs mer

kontakt - Norrlandsmäklarna

Kort om Norrlandsmäklarna

Vi tar inga genvägar. För oss är alla bostadsaffärer, oavsett hur stora eller små de är, lika viktiga och ska skötas på samma sätt. Norrland är vårt primära geografiska upptagningsområde, men vi gör även affärer i andra delar av Sverige.

Vill du veta mer om Norrlandsmäklarna?

Läs mer om oss: https://norrlandsmaklarna.se/norrlandsmaklarna/

Fri värdering - Norrlandsmäklarna

Vanliga frågor och svar om ”Vad kostar mäklare Sundsvall?”

Hur räknar man ut arvode mäklare?

En mäklares arvode, även kallat mäklararvode, beräknas oftast antingen som en fast avgift eller som en procentuell andel av försäljningspriset på fastigheten.

Medan den fasta avgiften (fast arvode) innebär att du betalar en förutbestämd summa, varierar den procentuella andelen beroende på mäklare och region, men ligger ofta mellan 1-3 procent av försäljningspriset. Vissa mäklare kan även ha en kombination, där en del av arvodet är fast och en del procentuellt.

Räkneexempel på ett normalt mäklararvode:
 • Försäljningspriset på bostaden: 3 000 000 kr.
 • Mäklararvode baserat på en procentuell avgift: 2 % av försäljningspriset.
 • Beräkna den procentuella avgiften: 3 000 000 kr * 2/100 = 60 000 kr.
Vad är fast arvode?

Fast arvode innebär att du betalar en förutbestämd summa, oavsett hur mycket bostaden säljs för. Detta kan vara fördelaktigt för dig om din bostad säljs för ett högre pris än förväntat, eftersom mäklaravgiften förblir densamma.

Får man göra avdrag för mäklararvode?

Ja, mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Det betyder att du får göra avdrag för mäklararvodet i din deklaration när du säljer din bostad, då det räknas som en omkostnad. Detta avdrag får dock endast göras om vinsten på försäljningen beskattas.

Om du säljer med förlust kan du inte dra av mäklararvodet och får istället tillbaka mer på skatten. Kom ihåg att spara kvitton och fakturor från försäljningen.

Vilka mäklare är dyrast?

Mäklararvode varierar från mäklare till mäklare och beror på flera olika faktorer, som till exempel fastighetsvärde och de tjänster som mäklaren erbjuder.

Om du är nyfiken på aktuell information om mäklararvoden och vill jämföra mäklare i Sundsvall är det bäst att kontakta flera mäklare för att begära in offerter. Då får du en uppfattning om vilken mäklare som är dyrast och vilken som har det mest konkurrenskraftiga arvodet.

Kom ihåg att överväga erfarenhet, rykte och kundservice när du gör ditt val.

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja huset?

Om mäklaren inte lyckas sälja huset inom avtalad tid eller till det pris ni har kommit överens om, kan olika scenarier uppstå:

Avtalstidens utgång: om avtalet är tidsbegränsat och huset inte säljs inom den tiden, kan avtalet antingen förnyas eller avslutas. Det beror på vad ni kommer överens om.

Inga extra kostnader: om huset inte säljs, behöver du vanligtvis inte betala något mäklararvode. Däremot kan det finnas vissa kostnader för marknadsföring eller andra tjänster som du fortfarande är ansvarig för.

Nytt avtal: du kan välja att skriva ett nytt avtal med samma mäklare där ni eventuellt justerar pris, marknadsföringsstrategi eller andra parametrar.

Byta mäklare: om du känner att samarbetet med din nuvarande mäklare inte fungerar, har du alltid möjlighet att avsluta avtalet (enligt dess villkor) och anlita en ny mäklare.

Det är viktigt att noggrant läsa igenom avtalet med din mäklare för att förstå era respektive rättigheter och skyldigheter i händelse av att bostaden inte säljs.