Att köpa en lägenhet eller hus i Sundsvall är en stor affär, kanske rentav den största du genomför under livet. Oavsett om det är första bostadsköpet eller om du befinner dig längre fram i bostadskarriären så är det mycket att tänka på och många parametrar att väga in för att köpet ska bli bra som möjligt. Vi på Norrlandsmäklarna finns här för dig hela vägen fram tills köpekontraktet är påskrivet och du får tillgång till din nyinköpta bostad.

Vill du köpa lägenhet i Sundsvall? Kontakta oss!

Oavsett om du ännu bara går i tankarna om att köpa eller sälja hus eller lägenhet, eller redan har tagit beslutet, kontakta oss på Norrlandsmäklarna idag så hjälper vi dig.

Att tänka på vid ett lägenhetsköp

När du ska köpa hus eller lägenhet i Sundsvall är det mycket att tänka på, men du kan vara lugn. Vi på Norrlandsmäklarna har lång och gedigen erfarenhet av bostadsmarknaden i Sundsvall och genom kärnvärden som respekt, trygghet och omsorg kring detaljer garanterar vi hög kompetens och goda resultat. Saker som är viktiga att se över och tänka på när du ska köpa lägenhet eller hus i Sundsvall:

 • Bolån, se över din ekonomi med hjälp av banken. Ta reda på hur ditt ekonomiska läge ser ut och hur mycket du har råd att låna.
 • Nya amorteringskrav – vad innebär det för dig? Den 1 mars 2018 trädde nya, hårdare amorteringskrav i laga kraft för bolånekunder. Detta innebär till exempel att om du lånar över 70 procent av lägenhetens marknadsvärde amorterar du 2 procent per år av hela beloppet. Se till att kolla med din bank innan du köper en bostad vad de nya reglerna för amortering innebär för dig.
 • Gå på visningar – förbered dig. Av tradition är visningar av lägenheter och hus vanligtvis på söndagar och måndagskvällar. Se till att strukturera upp vilka visningar du ska gå på och var de äger rum någonstans.
 • Hitta rätt lägenhet eller hus i Sundsvall. Gå på många visningar, titta noga och jämför olika objekt. Stirra dig inte blind på detaljer och tänk långsiktigt.
 • Kontakta bostadsrättsföreningen. Sätt in dig i bostadsrättsföreningen regelverk så du får en bild av vad det är du köper dig in om det är en lägenhet som är det önskade köpet.
 • Undersök bostaden – detta ingår i din undersökningsplikt. Du som köpare omfattas av en undersökningsplikt som bland annat innefattar att det är du som ska försäkra dig om att alla eventuella brister är kända inför köpet.
 • Budgivningen. Är det många intressenter på ett objekt blir det budgivning. Bud kan lämnas både muntligt och skriftligt, över telefon, mail eller sms. Se till att sätta en övre gräns för hur mycket pengar din budget tillåter.
 • Skriva kontrakt och betala handpenning. Det är bra att försäkra sig om att allt som sägs i kontraktet är förstått innan du skriver på. Vi på Norrlandsmäklarna är noggranna med att alltid läsa igenom köpekontraktet tillsammans med dig som är köpare för att se över så att allting ser korrekt ut.

Det är viktigt att vara påläst kring sin egen privatekonomi och vara säker på vad man vill. En bostadsaffär är ett stort beslut och därför är det viktigt att allting känns rätt innan du genomför ett köp. köpa lägenhet sundsvall

Att skriva köpebrev

Efter det att budgivningen är över så är det dags att skriva ett köpekontrakt och därefter även ett köpebrev. Ett köpebrev är en form av juridiskt bindande handling som definierar och reglerar ägandet av egendomen. När det kommer till försäljning och att köpa lägenhet eller hus till exempel, kan ett köpebrev bland annat fungera som ett kvitto på att alla de villkor som är satta för köpet är uppfyllda. Det kan till exempel handla bland annat om att betalningsvillkoren är uppfyllda. Om köpekontraktet innehåller villkor om ett köpebrev måste alltid ett vittne om detta bifogas när lagfartsansökan ska lämnas in. Om lagfart inte görs kan säljaren i juridisk mening sälja bostaden igen men till en annan köpare. Det är därför otroligt viktigt att köpebrevet blir riktigt utformat och signerat av bägge parter innan dess att affären är avslutad.

Vad innehåller ett köpebrev?

Köpebrevet är det som i första hand används vid ansökan om lagfart till inskrivningsmyndigheten. Det vanligaste är att parterna träffas på banken och avslutar bostadsaffären där, under detta tillfället brukar även köpebrevet skrivas. Ett köpebrev ska innehålla följande:

 • Köparens och säljarens fullständiga personuppgifter
 • Lägenhet eller husets uppgifter samt fastighetsnummer
 • En överlåtelseförklaring
 • Hänvisning till köpekontraktet (dock inte obligatoriskt)
 • Bostadens köpeskilling
 • Underskrifter från bägge parter samt ett vittne