Ska du flytta? Är du på jakt efter ditt drömhus? Då har du hamnat rätt. Här har vi samlat våra bästa tips för vad du ska tänka på när du köper hus. Oavsett om du letar villa eller radhus kan du dra nytta av tipsen.

Behöver du sälja din gamla bostad? Då hjälper vi dig. Vi erbjuder ett stort engagemang och lång erfarenhet. Våra mäklare i Sundsvall och Timrå är lite bättre och mycket tryggare. Du får goda råd, hög tillgänglighet och moderna metoder – seriöst och transparent. Oavsett om du har en lägenhet, en villa eller ett radhus kan du vara säker på att du får kvalitet.

Börja med budget

Första steget mot ett nytt hus är att utvärdera din ekonomiska situation. Sätt en realistisk budget för hur mycket huset får kosta. Ta hänsyn till din inkomst, nuvarande skulder, framtida räntor och kostnader för underhåll. Det är lätt att bli ivrig vid en eventuell budgivning, därför är det viktigt att från börja ha en färdig budget som man inte får överskrida. Kom även ihåg att du efter husköpet kan behöva en buffert för oförutsedda utgifter.

Fixa lånelöfte

Att skaffa lånelöfte tidigt i köpa hus-processen är smart, då vet du från början hur mycket banken är villig att låna ut till dig. Ett lånelöfte är precis som det låter, ett löfte från banken om att du får låna en viss summa pengar. Hur länge ett lånelöfte är giltigt är olika från bank till bank. Kolla med din bank vad som gäller i ditt fall.

Ett lånelöfte baseras på din inkomst och vilka utgifter du har. Om ni är två personer som ska köpa hus kan ni ansöka om lånelöfte tillsammans. Kom ihåg att du får låna max 85 procent av bostadens värde. Resten av summan ska du betala i kontantinsats. Du kan antingen finansiera kontantinsatsen själv, eller ta ett lån till den. Detta lån är dock sällan lika förmånligt som ett bolån.

Hitta rätt plats

Nu är det dags att bli mer konkret i husletandet. Var vill du bo? Vad är viktigt för dig när du väljer var du ska bo? Vill du ha nära till skolor? Till kollektivtrafik? Eller till mataffären? Se också över infrastruktur och framtida utvecklingsplaner i området. Kanske vill du bo ute på landsbygden. Räkna då in i kalkylen att du oftare kommer behöva bilen än om du bor närmare ett samhälle. Åk gärna ut i området för att känna in atmosfären.

Husets skick

Har du hittat rätt plats, rätt område och till och med rätt hus? Då är det tid att granska husets skick. Var noggrann i detta och notera vilka renoveringsbehov som finns. Anlita en besiktningsman som kan göra en professionell bedömning och gå igenom huset noggrant.

Du har nämligen undersökningsplikt när du ska köpa ett hus. Du kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som du borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning. Därför är det viktigt att besikta huset innan du skriver under köpekontraktet.

Dolda fel

Det finns något som kallas dolda fel. För att ett fel ska räknas som dolt ska du kunna visa att:

  • Felet fanns när du köpte huset.
  • Att du inte hade kunnat upptäcka felet ens vid en noggrann inspektion.
  • Att felet inte är förväntat utifrån bostadens ålder och skick.

I en bostadsrätt har du två år på dig att åberopa dolda fel, medan du har tio år i en villa eller fastighet. Med detta i åtanke är det väldigt viktigt att du undersöker allting i huset, så långt det är möjligt. Titta under mattor, vrid på kranar, testa spisen och så vidare.

Att tänka på vid besiktning

Titta noga i besiktningsmannens uppdragsavtal för att se vad som ingår i den besiktning som beställts. Det kan vara så att du behöver göra kompletterande undersökningar och anlita en sotare eller expert på fukt. Ibland gör säljaren dessa undersökningar innan huset läggs ut till försäljning. Titta noga på vilken dokumentation som finns, och när den är gjord. Ställ många frågor.

Ta reda på vad det finns för lösning för vatten och avlopp. Är det godkänt? Har huset egen brunn? Har säljaren i så fall gjort vattenprov? Om inte, är det en bra idé att göra innan köp. Det kan låta jobbigt, men ju mer du undersöker innan köp, desto mer problemfritt blir det att äga ett hus i framtiden.

Vilka kostnader tillkommer vid köp av hus?

Det är inte samma sak att köpa ett hus som att köpa en bostadsrätt. Det finns flera kostnader som dyker upp som du behöver känna till. Det är nämligen inte bara lån, amortering och månadskostnader som kostar. Detta är lätt att glömma bort när man tittar på bostadsannonser.

Kommunal fastighetsavgift

När du äger ett hus betalar du varje år en fastighetsavgift. Denna avgift ligger på 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde. Takbeloppet ligger 2024 på 9525 kronor per bostadsbyggnad.

Pantbrev

Pantbrev används som säkerhet för lån. Så, när du tar ett bolån hos banken kan du behöva använda fastigheten som pant, som en säkerhet för lånet. Din bank kan hjälpa dig med ansökan om inteckning.

Om den som säljer huset redan har lån finns det troligtvis pantbrev som du kan ta över. Då behöver du inteckna mellanskillnaden mellan de pantbrev som finns och ditt bolån. Rent ekonomiskt är det en fördel om det finns pantbrev på huset du ska köpa. Nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt. Säg att du ska låna en miljon för att köpa ett hus som saknar pantbrev, då betalar du 1 000 000 * 0,02 = 20 000 kronor.

Lagfart

Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. I de flesta fall får du hjälp av din bank att söka lagfart. När du köper fastigheten betalar du en avgift om 835 kronor och en stämpelskatt på 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet (det värde som är högst).

Om köpesumman ligger på en miljon kronor, och detta är högre än taxeringsvärdet, betalar du alltså 1 000 000 * 0,015+825 =15 825 kronor.

Kostnader för drift

I bostadsannonsen finns ofta angivet vilka kostnader säljaren har för drift av huset. Kom ihåg att det är fler driftskostnader för ett hus än för en lägenhet. Det är till exempel uppvärmning, vatten och avlopp, sophämtning och eventuell sotning om det finns en skorsten.

Försäkringar

När du gör en budget för hur mycket ditt hus får kosta per månad är det också viktigt att ta med kostnad för hemförsäkring i beräkningen. Ofta är en hemförsäkring för ett hus dyrare än för en lägenhet.

Underhåll och renovering

I budgeten behöver du också utrymme för framtida underhåll och renovering. När behöver fasaden målas om? Kanske behöver du byta panel inom fem år? Hur ser livslängden ut för taket? Gör en underhållsplan så att du kan ha koll på kommande kostnader.

Fråga oss om råd

Om du köper hus genom Norrlandsmäklarna kan du alltid ställa dina frågor till oss. Vi har koll på pantbrev, lagfart och allt du behöver veta för att känna dig trygg med ditt husköp.

Att tänka på vid köp av hus. Vanliga frågor och svar!

Vilka kostnader tillkommer vid köp av hus?

När du vill köpa ett hus ska du ha koll på att det tillkommer fler kostnader än bara själva köpesumman. Du ska betala pantbrev, lagfart och fastighetsavgift. Din bank kan hjälpa dig att ta fram underlag så att du får ta del av hur mycket du ska betala. När du budgeterar för din framtida månadskostnad ska du även ta höjd för driftskostnader, försäkringar och eventuella renoveringar. Du kan läsa mer om de olika avgifterna i denna artikel.

Vad kan gå fel när man köper hus?

Det största och vanligaste misstag som köpare gör är att de avstår från att göra en egen besiktning. Din mäklare ska lämna dig skriftlig information om din undersökningsplikt. Eftersom du inte kan få ersättning av säljaren i efterhand för att du missat eventuella fel måste du vara noggrann i din undersökning.

Även om bostaden är besiktad inför försäljning är det viktigt att du gör din egen undersökning. Samt att du noga läser igenom det besiktningsprotokoll som finns.

Vad är rimligt att betala för ett hus?

När man funderar på vad som är rimligt att betala för ett hus måste man ta flera faktorer i beaktning. Till exempel är geografisk plats något som spelar stor roll. Ett hus i en förort till Stockholm kostar till exempel betydligt mer än ett lika stort hus i samma skick i Norrlands inland.

Andra faktorer är storlek på huset, vilket skick huset är i och hur utbud och efterfrågan ser ut just nu. Det du själv kan göra, för att ta reda på om priset är rimligt, är att utforska marknaden och ser hur prisbilden ser ut för liknande hus i samma område.

Du kan även titta på nyligen sålda fastigheter i närheten för att se hur mycket de sålts för. Ta även i beaktning vilka renoveringsbehov som finns och tänk på att det är kostnader du kommer behöva stå för längre fram om du väljer att köpa huset.

Vem ska betala besiktning av hus?

Det är du som köpare som ska betala besiktningen när du ska köpa hus. Fråga din mäklare eller bank om du vill ha tips på bra besiktningsmän i området. Se till att du anlitar en godkänd besiktningsman som har ansvarsförsäkring. Det är även fördelaktigt om personen har byggteknisk kompetens. Ta gärna referenser för att vara säker på att du får en kompetent besiktningsman som utför arbetet noggrant.

Kan man lita på säljarens besiktning?

Nöj dig inte med att ha en köpargenomgång med säljarens besiktningsman. Enligt lag har du som köpare undersökningsplikt, alltså ligger det på ditt ansvar att upptäcka alla eventuella fel. Det bästa är alltså att anlita en egen besiktningsman, även om säljaren redan gjort en besiktning.

Hitta ditt drömboende

Är du på jakt efter ditt drömhus i Sundsvall eller Timrå?

Här har vi samlat alla hem vi har till salu just nu

Läs mer:
Mäklare i Sundsvall och Timrå
Sälja din gamla bostad
Rätt hus