Att få nycklarna till en bostad som är helt ny, där du själv har fått möjlighet att påverka vissa detaljer, är en dröm för många. Även om bostaden är helt oanvänd, finns det dock många överväganden du behöver göra som köpare. Det kan röra sig om bostadsrättsföreningens ekonomi, garantier på inredning och material liksom områdets framtidsperspektiv.

Om du funderar på att investera i nyproduktion i Sundsvall kan vi hjälpa dig att hitta rätt. En bostadsaffär är alldeles för viktig för att slarvas bort. Vår målsättning är att vara lite bättre på allt – mer service och mycket tryggare och att alltid ha dig som kund i centrum.

På Norrlandsmäklarna tar vi inga genvägar när det gäller en bostadsaffär. Våra mäklare har lång erfarenhet av försäljning och köp av bostäder i Sundsvall och Timrå med omnejd.

Kontakta oss så hjälper vi dig att både hitta ett hem att trivas i liksom att göra en bra investering för framtiden.

Viktiga överväganden vid köp av nyproduktion

Precis som vid alla bostadsköp finns det många viktiga överväganden att göra när du funderar på att investera i nyproduktion:

Antal rum och planlösningar

Moderna lägenheter i nyproduktioner erbjuder ofta ljusa och öppna planlösningar. Tänk på hur många rum du behöver och hur utrymmena är organiserade. Är köket öppet mot vardagsrummet? Finns det tillräckligt med förvaringsutrymmen?

Området och infrastrukturen

Utforska området där nyproduktionen ligger. Behöver du närhet till service så som skolor, affärer och kollektivtrafik? Sundsvalls nyare bostadsområden är ofta designade för att vara både funktionella och trivsamma med närhet till natur och stadsliv.

Framtidsperspektiv

Hur kommer området att utvecklas? Är det planerat för fler byggnationer eller utvecklingsprojekt i närheten som kan påverka boendemiljön eller fastighetens värde? Hör efter med oss om du behöver information om framtida stadsplanering.

Bostadsrättsföreningen och dess ekonomi

När du köper en bostadsrätt blir du en del av en bostadsrättsförening. En ny förening kan ha osäkerheter i sin ekonomiska prognos, men den kan även erbjuda moderna faciliteter och låga underhållskostnader.

Kvalitet och garantier

Nyproducerade hus och lägenheter är byggda med moderna material och teknik, men det är ändå viktigt att undersöka byggherrens rykte och vilka garantier som erbjuds. Hur hanterar föreningen eventuella byggfel som kan upptäckas efter inflytt?

Pris och värdeutveckling

Nyproduktion kan vara dyrare än äldre bostäder, men de kräver oftast mindre underhåll vilket kan vara kostnadseffektivt i längden. Vi kan hjälpa dig att göra en gedigen jämförelse av nya respektive befintliga objekt på marknaden.

Tillval och anpassningar

I många fall kan du som köpare påverka inredningen och utförandet i din nya lägenhet. Det kan röra sig om allt från golvval till köksinredning. Ta reda på vad som ingår i standardutförandet och vad som kostar extra.

Välkommen att kontakta oss om du funderar på att köpa nyproduktion

På Norrlandsmäklarna har vi gedigen erfarenhet av att förmedla lägenheter (nyproduktion och befintliga), villor, fritidshus, tomter och kommersiella fastigheter. Våra mäklare är alltid pålästa och kunniga om varje affär för att kunna ge dig bästa möjliga stöd genom din bostadsaffär.

Du är varmt välkommen att kontakta oss direkt via formuläret nedan eller besök vårt kontor på Storgatan 18!

Nyproduktion Sundsvall vanliga frågor och svar

Hur långt i förväg kan jag köpa en lägenhet vid nyproduktion?

I normala fall kan du köpa en lägenhet redan innan byggstart. Beroende på projekt kan det vara allt från några månader till flera år innan lägenheterna är inflyttningsklara.

Hör efter med oss om du redan 2024 kan köpa en lägenhet tidigt i processen i någon av Sundsvalls nyproduktioner. Detta kan ge dig möjlighet att påverka inredningsdetaljer och anpassningar inom bostaden.

Hur går betalningen till vid nyproduktion?

Betalningsstrukturen för en nyproduktion kan variera beroende på utvecklaren, men ofta går det till så att du först betalar en handpenning vid kontraktsskrivning. Därefter kan det vara så att resterande belopp betalas vid tillträde, eller genom delbetalningar som överensstämmer med byggprocessens framsteg.

Det är viktigt att noggrant granska köpeavtalet och betalningsplanen för att förstå när och hur mycket du ska betala genom processen.

Hur bildas bostadsrättsföreningen vid nyproduktion?

En bostadsrättsförening (Brf) vid nyproduktion bildas oftast av byggherren eller fastighetsutvecklaren. Föreningen etableras för att förvalta huset och de gemensamma utrymmena.

Medlemmarna i föreningen är de som köper lägenheterna. Strukturen och regelverket för föreningen fastställs i stadgarna, vilka bör vara klara innan de första köparna skriver på sina kontrakt.

Efter att alla bostadsrätter sålts och föreningen är fullt fungerande, övergår ansvaret från utvecklaren till de boende genom ett första föreningsmöte där en styrelse väljs.

Skiljer sig bankernas krav vid köp av nyproduktion?

Ja, bankernas krav kan skilja sig åt när det gäller köp av nyproduktion jämfört med köp av befintliga bostäder men även mellan olika banker. Här är några faktorer där skillnader kan uppstå:

  1. Handpenning och insats: vid köp av nyproduktion kan bankerna ibland kräva en högre initial insats, särskilt om projektet är i ett tidigt skede eller om det finns en högre risk associerad med utvecklaren eller bostadsmarknaden. Detta är för att säkra deras risk då bostaden ännu inte är färdigställd.
  2. Betalningsplan: för nyproduktioner har utvecklare ofta en förutbestämd betalningsplan där köparen betalar en del av köpesumman i takt med att byggprojektet framskrider. Bankerna kan ha olika policys för hur de hanterar dessa betalningar och vissa kan kräva garantier eller specifika villkor för utbetalning.
  3. Finansieringsbevis och lånelöfte: bankerna kan vara mer noggranna med att granska dina ekonomiska förhållanden och framtidsutsikter när det gäller nyproduktion. De kan kräva detaljerade boendekalkyler och bevis på stadig inkomst eftersom risken kan uppfattas som högre innan bostaden är fysiskt tillgänglig och värderad.
  4. Färdigställandeskydd och garantier: bankerna kan kräva att byggherren erbjuder ett färdigställandeskydd, vilket är en garanti för att projektet kommer att slutföras även om byggherren skulle gå i konkurs. Detta skyddar både köparens investering och bankens utlånade medel.
  5. Lånevillkor: räntor och amorteringskrav kan variera beroende på hur banken bedömer risken med projektet. För nyproduktion kan det ibland vara svårare att få förmånliga lånevillkor om projektet bedöms som högrisk.
  6. Värdering av fastigheten: eftersom bostaden inte är färdigställd vid tidpunkten för låneansökan kan värderingen vara mer komplicerad och osäker. Banken kan kräva en preliminär värdering baserad på ritningar och projektinformation, och sedan en slutlig värdering när bostaden är färdig.