Norrlandsmäklarna presenterar en serie kortfilmer om människor i Sundsvall och Timrå. I denna film träffar vi Thomas Bengtsson som bor i Sörberge, Timrå.

Timrå kommun ligger strax norr om Sundsvall vid kusten i Västernorrlands län. Precis som det låter på namnet har närheten till skog (timmer) och vatten (å) varit viktigt för området i alla tider. Timrå består av tre orter som vuxit ihop, Vivsta, Sörberge och Fagervik.

Vi befinner oss hemma hos Thomas Bengtsson som är uppväxt i Timrå och efter utflykter till både Sundsvall och Stockholm nu stortrivs med tillvaron i Sörberge.

-Jag bor här i Timrå, Sörberge med min fru Camilla och våra två grabbar, Oliver fjorton och Neo snart tio år.

Fördelarna med att bo i Timrå det tycker jag är att det är nära till allt. Barnen har nära till skola och kompisar. Det är nära till föreningsaktiviteter, till hockeyn, fotbollen och till längdskidspåren.

-Det är nära till allt och det känns väldigt tryggt, säger Thomas.

I tätorten Timrå finns fem kommunala grundskolor och en gymnasieskola, Timrå gymnasium.

Sörberge är ett område i Timrå, precis intill Bergeforsen vid Indalsälven. Här finns ett stort utbud av aktiviteter året runt såsom fiske och friluftsliv, hockey, längdåkning samt närhet till NHC arena och flygplatsen, Midlanda som ligger i det vackra deltaområdet där älven har sitt utlopp i havet.

-Gillar man att fiska så är faktiskt Timrå ett perfekt ställe att vara på. Du har Bergeforsen i Indalsälven och sedan finns det många sjöar runt omkring också som man kan besöka och testa fiskelyckan i.

Bergeforsen finns i nedersta delen av Indalsälven i Timrå kommun. Här finns ett av Sveriges bästa fiskevatten för både erfarna sportfiskare och nybörjare. Du kan fiska lax, öring, sik och harr. Fisket är världskänt och lockar turister från när och fjärran. Det finns möjlighet att fiska både med och utan fiskekort beroende på vilken fiskezon du befinner dig i. Här finns väldigt vacker natur och naturreservat inom kommunens gränser.

Familjen Bengtsson gillar att ha nära till allt.

-Vi har bra med mataffärer, vi har apotek, bankkontor och sjukvård. Ja det mesta man behöver finns här väldigt nära och det gillar vi.

Birsta är en extern köpstad i Sundsbruk, cirka 6 kilometer söder om centrala Timrå. Birsta är Norrlands största köpcentrum och Sveriges tredje största handelsområde, som delas upp i västra och östra Birsta, på var sida om E4:an.

Är Birsta viktigt för er Thomas?
-Absolut, vi har jättenära till Birsta, det är typ sju-åtta minuter bara på motorvägen och sedan är man på plats så Birsta besöker vi frekvent.

Thomas gillar havet och båtlivet och det är en del av varför han älskar Timrå.

-Jag har en familj som kommer från båtvärlden, jag höll på mycket med båtar när jag var yngre och så, det ligger mig varmt om hjärtat.

-Det är ju fantastiskt fina vatten häromkring, vi har hela Fagerstranden nedanför oss och hela vägen ut mot Tynderö så det finns jättemycket fint att uppleva.

Förutom hockey är längdskidor en populär sport och fritidsaktivitet i Timrå.

-Längdskidor finns det gott om spår att åka här i Timrå. Både bakom ishallen, sedan har du Bergeforsen, med den jättefina skidstadion.

Om du får välja två saker som gjorde att ni valde Sörberge, Timrå?
-Det vi föll för var att det var väldigt nära till dagis, sedan när grabbarna blev lite större så blev det nästan lika nära till skolan. Sedan är Timrå ett lugnt och skönt område, ett område som barnen trivs i och då trivs vi.