Norrlandsmäklarna presenterar en serie kortfilmer om människor i Sundsvall. Först ut är Maria Persson som har hjärtat på Södermalm.

Södermalm. Stadsdelen som ligger söder om järnvägen och mitt emellan Sidsjöns vackra naturområde och Grevebäcksparkens porlande bäck. I begynnelsen även kallad Stenhammaren.

Här har Maria Persson hittat konsten att kombinera ett aktivt liv med lugnet av middagar på stan då hela familjen får tid för varandra.

– Det är fördelen med att bo här på Södermalm. När våra tre barn har en ledig dag från träningarna prioriterar vi ganska omgående att promenera ner på stan och äta middag på någon av stans alla restauranger. Det är som vardagslyxigt att hinna prata och umgås med varandra och inte behöva slita ihjäl sig för en middag.

 

 

Maria, som arbetar som centrumledare på In: gallerian i stenstan, är Luckstatjejen som hade visionen att bo kvar på orten och få bo i funkishus. Men livet ville annat. Och idag trivs hon mer än någonsin i sin ombyggda och renoverade 50-talsvilla på Södermalm, tio minuters gångväg från innerstan i Sundsvall, med sin man Henrik och deras tre barn.
– Det är nog lättare att flytta in till stan än tvärt om. Min man som är uppväxt i stan trivdes inte med att pendla från Matfors och nu har jag också blivit bekväm med att ha allting nära. Och just närheten till allt är något Maria värdesätter högt idag.
– Vi har bland annat närheten till Sidsjön med längdskidspår och fina området där och åt andra hållet Södra berget med alla elljusspår, äventyrsstigar och framförallt slalombacken där vi spenderar mycket tid då alla barnen tränar där för Sundsvalls slalomklubb. Och i klubben är hela familjen delaktig, Maria i ”kastrullkommittén” som ansvarar för caféet och Henrik i marknadskommittén.

 

 

Men trots familjens hektiska schema med träningar och åtaganden så har Maria hittat ett sätt att koppla av. När tiden finns spenderar hon gärna timmar i köket, lagar mat och bjuder både familj, vänner och grannar på härliga middagar.
– Det bästa är ju när man går förbi mataffären på vägen hem från jobbet, köper massa gott i charken och lagar en riktigt god trerättersmiddag. Då kopplar jag av.

Att Södermalm har ett brett utbud som underlättar vardagen går inte att ta miste på. Kommunen har byggt upp en fin lekpark för barnen och ett utegym för de äldre. Kollektivtrafik som leder till centrum på fem minuter och bensinstation och mataffär inom gångavstånd. För de minsta barnen finns ett flertal förskolor att välja på och när det är dags för skola så finns både Södermalms skola för de minsta och Höglunda skola för de äldre eller Heliås friskola och Sundsvalls Montessoriskola som har hela grundskolan.

 

 

Så familjen Persson trivs.
– Ja, vi har ju till och med en veterinärklinik som granne vilket är perfekt för oss som är hundägare. Och sedan har vi så bra grannar. Vi dricker nått glas vin ibland, jag har en Lisa som jag får äpplen och rabarber av och så är vi tre grannar som delar på en snöslunga. Så det är härligt. Man känner sig trygg här och hjälps åt om det är något. Det är nära stan men det är ändå inte jättestort, utan vi har bra sammanhållning.