Norrlandsmäklarna presenterar en serie kortfilmer om människor i Sundsvall. Nu har vi träffat Marianne och Kjell Drougge som har hjärtat på Alnö.

Alnö. Sveriges 16:e största ö, räckvidd om 65 kvadratkilometer och uppkommen efter vulkanisk verksamhet för cirka 570 miljoner år sedan.

Här ute, på den norra sidan, bor makarna Marianne och Kjell Drougge. Ett par som följt varandra genom nästan hela livet. För de föddes faktiskt på samma dag, på samma avdelning på Sundsvalls Sjukhus, hösten 1947. Men det var inte förrän 17 år senare som deras vägar åter möttes.

– Jag for till stan en dag, på dans, och då träffades vi igen. Och nu har vi varit i gifta i 50 år och bott här på Alnö nästan hela tiden, berättar Marianne.

Paret Drougge har alltid haft många järn i elden och under 25 år drev de bensinstationen på Gärdehov tillsammans och har dessutom hunnit både renovera och bygga flera hus under tiden som egenföretagare.

– Jag timrade upp en stuga på Åstön som vi flyttade till. Ett jäkla jobb var det att bygga den. Men vi trivdes aldrig riktigt lika bra som på Alnö och barnen ville tillbaka så efter några år fick vi tag på den här tomten och började bygga upp ett nytt hus. Och här bor vi ju än idag och trivs så himla bra. Samma granne har vi haft också hela tiden, han är hur bra som helst, berättar Kjell.

Efter att Alnöbron invigdes 1964 så har Alnö bara blivit en mer och mer attraktiv boplats och både villor för permanent boende som fritidshus byggs upp för fullt.

Och under sommarhalvåret lever ön upp till fullo med alla sina smultronställen som härliga sandstränder och badvikar likt Tranviken, Hartungviken och Slädaviken eller anrika restauranger och caféer som Hembygdsgården, Piren och Vindhem.

– Ja det finns ju så mycket här, apotek och livsmedelsbutik och hela tre pizzerior. Vi behöver ju aldrig gå hungriga iallafall, säger Marianne med ett leende.

Att paret trivs på ön går inte att ta miste på och även barnen och barnbarn har valt att bosätta sig där de en gång växt upp, på Alnö.

Flera kommunala skolor som Kyrkskolan, Uslands skola, Vibackeskolan och Ankarsviks skola eller friskolor som Kunskapsakademin finns för olika åldrar. Ett flertal förskolor för det allra minsta och på ålderns höst finns äldreboendet Alnösol och Alnö servicehus.

En plats att växa upp och åldras på, generation efter generation.

– Ja, det det var väl ingen självklarhet att flytta hit ut från början. Marianne är ju härifrån men själv är jag ju uppväxt inne i stan på Södermalm, men då hade man ju det som krav, att få frukost på säng och full service om jag flyttade ut hit, säger Kjell med ett lurigt och kärt leende mot Marianne.

– Men det är fantastiskt här, kontrar hon. Härlig natur, mycket djur och ändå nära till stan.

– Och nära Birsta, och Biltema…. fyller Kjell nöjt i.