Snön skymmer sikten på
bostadsmarknaden

Trots att det är mitten av april är det fortfarande mängder med snö kvar. Och det är något som drabbar bostadsmarknaden.
– Allra helst vill man ju visa upp sin bostad när det är grönt och fint, säger Hampus Jonsson.

”April brukar normalt sett vara en väldigt bra månad”

Våren är för de flesta mäklare en favoritårstid. Det är då bostadsmarknaden är som bäst.

– Det är ofta en bra idé att sälja på våren. Bilderna blir bra både ute och inne eftersom det är fint ljus, säger Hampus Jonsson, mäklare på Norrlandsmäklarna i Sundsvall.

Han menar också att det är en annan känsla jämfört med resten av året.

– Människor är mer positiva och när vårkänslorna kommer är det många som vill köpa bostad med trädgård eller balkong, säger han.

Den här våren skiljer sig dock från andra. Hampus Jonsson upplever att många avvaktar med försäljningen, för att på så sätt undvika att visa upp sitt hem i vinterskrud.

– Man kan se vädret som en del av sin lägenhets skyltfönster. Har du en härlig uteplats med bra läge är fler villiga att betala mer när den står i full blom. Många som går i tankar på att sälja kommer nog därför att vänta tills snön släppt taget om Norrland, säger han.

Hampus Jonsson har jobbat som mäklare i sjutton år, men har aldrig tidigare varit med om en sådan sen vårskjuts på bostadsmarknaden.

– April brukar normalt sett vara en väldigt bra månad för villaförsäljning, men i år har den långa vintern satt spår även i bostadsmarknaden, säger han.

Om man ändå väljer att lägga ut sin bostad till försäljningen under vintersäsong, vad ska man tänka på då?

– Skotta så gott som det går, förutom uppfarten även altaner om det finns. Man kan också ge mäklarbyrån egna bilder som visar hur bostaden ser ut på sommaren, säger Hampus Jonsson.

Artikeln skriven av Jenny Toresson, Sundsvalls Tidning 20180417